De hinderpremie of sluitingspremie geldt voor alle ondernemingen met een fysieke locatie in het Vlaams Gewest die rechtstreeks door de overheid verplicht werd om geheel of gedeeltelijk te sluiten. Je hebt géén recht op de hinderpremie wanneer je vrijwillig hebt gesloten.
De premie wordt toegekend per onderneming en wordt verhoogd met een bedrag per bijkomende vestiging, maar er worden maar voor maximaal 5 vestigingen per onderneming een premie toegekend. Bijkomende voorwaarden zijn wel dat in de bijkomende vestigingen ook minstens 1 voltijds personeelslid tewerk gesteld moet zijn.
Belangrijk voor eenmanszaken is dat de zaak minstens 1 voltijds en volwaardig inkomen moet generen om de premie te kunnen verkrijgen.
Zelfstandigen in bijberoep kunnen de hinderpremie enkel verkrijgen als zij door de hoogte van hun inkomen dezelfde sociale bijdragen moeten betalen als een zelfstandige in hoofdberoep.
Restaurants die hun zaak hebben moeten sluiten, maar in de periode van verplichte sluiting zijn overgeschakeld naar take-away of thuislevering, hebben toch recht op het volledige bedrag. Ook marktkramers en foorkramers die getroffen zijn door de sluiting van een openbare markt of kermis hebben recht op de hinderpremie. Personal coaches hebben enkel maar recht op de hinderpremie wanneer zij ook een fysieke inrichting, zoals bv een studio, hebben. Garages zonder showroom kunnen de hinderpremie niet krijgen. Ook vastgoedmakelaars hebben geen recht op de hinderpremie.
Update 24/03/2020: Kappers moeten vanaf 25 maart ook verplicht sluiten en hebben daarom ook recht op de corona hinderpremie van 4.000 euro.
De hinderpremie bedraagt 4.000 euro voor alle zaken die verplicht moeten sluiten. Als ze na de genomen maatregelen tot 5 april nog gesloten moeten blijven, wordt het bedrag verhoogd met 160 euro per extra dag. Wie enkel verplicht wordt in het weekend te sluiten, heeft recht op een bedrag van 2.000 euro en bij verlenging van de maatregelen wordt dit bedrag verhoogd met 160 euro per extra verplichte sluitingsdag.
De premie moet binnen de 30 dagen na sluitingsperiode via de elektronische identiteitskaart van de wettelijke vertegenwoordiger worden aangevraagd. De aanvraagapplicatie zal normaal gezien in de week van 23 tot 27 maart klaar zijn.
U mag de hinderpremie combineren met het overbruggingsrecht.